Od latiny ke streetu – rozhovor s Adélou Očadlou

19. 05. 2024

S radostí vám přinášíme exkluzivní rozhovor s výjimečnou trenérkou Adélou Očadlou, která je neoddělitelnou součástí našeho Tanečního klubu Dancepoint. Adéla se věnuje tanci od útlého věku a její vášeň a odhodlání jí pomohly překonat mnoho výzev a dosáhnout skvělých výsledků nejen jako tanečnice, ale i jako trenérka. V rozhovoru se dozvíte, jaké byly její začátky, co ji na tanci nejvíce fascinuje, jaké má zkušenosti s trénováním malých dětí a jaké jsou její plány do budoucna. Nechte se inspirovat její cestou a láskou k tanci, která motivuje nejen její svěřence, ale i celé naše taneční společenství.

Jak ses dostala k tanci a co tě na něm nejvíc chytlo?

S tancem jsem začala již v první třídě na základní škole, kde probíhal kroužek latinsko-amerických tanců pod vedením Tomáše Hoška a Simony Švrčkové. Tento styl tance jsem si hned zamilovala. Líbilo se mi, že jsem díky tomu mohla vyjádřit různé emoce a u každého stylu vnímat jiné tempo rytmu. Latina byla skvělým základem pro mou další taneční éru. Naučila jsem se disciplíně, píli a lásce k tanci. A jelikož už odmala si zakládám na vyšších cílech, každým tréninkem jsem na sobě dřela a chtěla se dostat do tanečního klubu, který byl určen pro tancování v párech. V té době se latinsko-americkým tancům věnovalo pouze pár kluků, a tak bylo těžké sehnat někoho do páru. I přesto jsem tancování nevzdávala a do klubu chodila tancovat jako náhradník a sem tam si zatančila i v páru. Po dlouhých úvahách jsem se po osmi letech rozhodla vyzkoušet jiný styl tance, a tak začala další éra mého tanečního života v Tanečním klubu Dancepoint, ve kterém po pár pauzách kvůli zdraví působím dodnes.

Jak dlouho už trénuješ a jaké máš zkušenosti jako trenérka?

V roce 2016 jsem začala s lektorováním tance dětí od 3 let. Tenkrát ve městě bylo velmi málo tanečních kroužků pro tak malé děti a během 5 let mi prošlo pod rukama přes padesát dětí ve věku od 3 do 8 let. Tato práce s dětmi mě přivedla na myšlenku, že bych se takto malým dětem chtěla věnovat ve větší míře. Dovedla mě až ke studiu předškolní pedagogiky a k práci v mateřské škole. Zároveň jsem dostala úžasnou příležitost začít trénovat tyto malé děti i v Tanečním klubu Dancepoint. Po roce trénování přišla další myšlenka rozjet soutěžní tým street dance mini. Díky důvěře od majitelky a zakladatelky tanečního klubu Dancepoint, Markéty Bilasové, jsem se dostala k trénování soutěžní složky těch nejmenších. Práce učitelky v mateřské škole je v přístupu velmi podobná trénování tance s dětmi, a díky tomu mám mnoho inspirace, možností a zkušeností.

Který taneční styl je tvůj favorit a proč zrovna ten?

Mou srdcovkou byly vždy latinsko-americké tance, jelikož díky tomuto stylu lze vyjádřit mnoho emocí, energie a pohybu. Ale stejně tak miluji všechny styly tance, mezi které patří především street dance, dancehall i moderna.

Co podle tebe dělá dobrého tanečníka? Jaké vlastnosti jsou podle tebe důležité?

Myslím si, že to hlavní, co dělá dobrého tanečníka dobrým tanečníkem, je láska k tanci. Dobrý tanečník musí pracovat sám na sobě a neustále se zdokonalovat, být vytrvalý, odhodlaný a kreativní. Důležitou součástí je také fyzická kondice a příprava nejen na trénincích, ale i mimo ně.

Jaký je tvůj přístup k vedení hodin podle úrovně a věku tvojí skupiny?

Mým hlavním cílem je, aby děti na tréninky přicházely a odcházely spokojené a šťastné. Práce s takto malými dětmi je pro trenéra velkou výzvou. Není to jen o trénování a vysvětlování kroků; žádné dítě se nevydrží hodinu soustředit a dělat tentýž krok pořád dokola. Klíčovým bodem v přístupu je motivace, respektující přístup, hravost a velmi často improvizace.

Jak zvládáš výzvy, které přináší vedení taneční skupiny?

Přijde mi, že každý trénink přináší novou výzvu, a o to víc s takto malými dětmi. I když se stále učím, snažím se do vedení i trénování dávat vše, co mohu, a přiznávám se, že rok od roku začínám klást na sebe větší a větší nároky.

Jaká je tvá filozofie ohledně tance a jeho vlivu na život lidí?

Tanec představuje charakter lidí a charakter se utváří již mezi třetím a pátým rokem života. Proto si myslím, že pokud budeme předávat lásku k tanci již od útlého věku, můžeme pomoci dětem utvářet jejich osobnost, charakter a sebevědomí.

Jaký je tvůj přístup k street dance soutěžím v kategorii mini?

Je to pro mne stále něco čerstvého a každou soutěží se učím něčemu novému. Je to především obrovská dávka inspirace a motivace. Rok od roku je soutěžní kategorie mini nabitější a přibývá větší konkurence. K soutěžím přistupuji s obrovskou vášní, ale i s respektem, jelikož vidět děti na tanečním parketu před tak obrovským publikem je něco neskutečného. I když se nepodaří pokaždé vyhrát, mým cílem je, aby děti měly radost z tance. Když se nám podaří umístit, je to něco navíc k té radosti.

Jak se podle tebe street dance vyvíjí a mění v průběhu času?

V návaznosti na nové hudební trendy si troufnu říci, že se street dance neustále vyvíjí a otevírá nové možnosti.

Jaké jsou tvé plány a cíle pro budoucnost tanečního trenéra v oblasti street dance?

Trénování se chci věnovat i nadále. Chtěla bych předávat dětem svou energii, lásku k pohybu a tanci. Ráda bych se zdokonalovala v tomto stylu a trénování prostřednictvím různých workshopů a kurzů. Mým cílem je neustále na sobě pracovat a do budoucna bych si přála navštívit Broadway Dance Center v New Yorku, ale o tom zas někdy příště…

Rozhovor s Adélou Očadlou nám poodhalil nejen její hlubokou vášeň pro tanec, ale také odhodlání a nasazení, které vkládá do práce s dětmi. Její přístup k trénování, který kombinuje hravost, motivaci a respekt, je inspirativní a ukazuje, jak lze pomocí tance rozvíjet osobnost a sebevědomí již od útlého věku. Adéla je živým důkazem toho, že s láskou a vytrvalostí lze dosáhnout skvělých výsledků. Jsme hrdí, že je součástí našeho týmu v Tanečním klubu Dancepoint a těšíme se na její další úspěchy a příběhy, které budou pokračovat v její taneční cestě. Děkujeme, že jste si přečetli náš rozhovor, a věříme, že vás Adélin příběh inspiroval stejně jako nás.

Reference našich zákazníků

Další reference